ODRŽAN OMAŽ MIODRAGU TODOROVIĆU KRNjEVCU

Sinoć je u punoj sali Kulturnog centra Čukarica  povodom 30 godina od smrti vrhunskog stvaraoca srpske narodne muzike ordržan  omaž Miodragu Todoroviću Krnjevcu,  a koji je  skoro ceo životni vek proveo  upravo na Čukarici.

Koncert je održan u okviru Dana Evropske baštine koji se ove godine   organizuju pod sloganom “Kulturno nasleđe za sve”.

Program je otvorila predsednica Skupštine opštine Čukarica gospođica Lidija Jovanović.

U muzičkom delu programa učestvovali su Renato Henc, Dejan Jeknić, finalista emisije Nikad nije kasno, Nikola Zekić, član grupe Legende, Sara Blagojević, članica grupe Balkanika, u pratnji Etno akademskog orkestra, dok su o  čika Miji, kako su ga svi oslovljavali, pričali master etnomuzikolog Stefan Mančić, maestro Ljubiša Pavković, kao i ćerka Miodraga Todorovića, Branka Krnjevac, koja nam je ispričala neke od najlepših trenutaka sa svojim ocem.

Da podsetimo, Krnjevac je komponovao  preko 700 pesama za razne izvođače, a neke od najlepših i najpoznatijih pesama su „Znaš li dragi onu šljivu ranku”, „Oj, Moravo, oj …”, „Šumadijo rodni kraju”, „Bisenija kćeri najmilija”. Od drugih pesama njegovog stvaralaštva koje su ostale zapamćene su pesme: „Sliku tvoju ljubim” – Toma Zdravković, „Za ljubav tvoju” – Bora Drljača, „Ludujem za tobom” – Silvana Armenulić i „Ljubav mi srce mori”  – Predrag Gojković Cune.

Loading