Čukarica može da se pohvali  geografskom raznolikošću, koja predstavlja  njenu osobenost i privlačnost u odnosu na druge delove Beograda. Od ušća Topčiderske reke u Savu koja se nalazi na samo par kilometara od samog srca grada, do Lipovačke šume koja nas lagano uvodi u brežuljkaste predele Šumadije.

Opština koja ima Ada Ciganliju i Košutnjak je mesto gde ljudi treba da dođu i da pronađu razonodu i opuštanje od gradske vreve i ova dva prirodna resursa razvijaju se kao centri turizma, rekreacije i odmora.

Knez Miloš Obrenović je 1821. godine Adu Ciganliju proglasio za državno i narodno dobro. Zbog lepote, Branislav Nušić je Adu nazvao „Vodeni cvet”. Od tada, pa kroz decenije, Ada je magično privlačila umetnike i pustolove, koji su očarani, na njoj ostajali, bilo kao stvaraoci ili zanesenjaci. Pregrađivanjem desnog rukavca, 1967. godine, Ada postaje poluostrvo, okruženo nasipom i omeđeno Savom sa jedne i Savskim jezerom sa druge strane.

 

Košutnjak se prvi put spominje u spisima 1831. godine, kada se govori o veoma gustoj većinom hrastovoj šumi. U drugoj polovini 19. veka Košutnjak postaje bogato lovište, a prema jednom dopisu iz 1849. godine u Košutnjaku je tada zabeleženo 13 jelena i 35 košuta, po kojima je ceo kraj i dobio ime. Jedna od zanimljivosti Košutnjaka je da se na njemu nalazila do sada prva i jedina skakaonica, a 26. februara 1956. na njoj bilo održano prvo i poslednje beogradsko takmičenje u skijaškim skokovima, na kome je prisustvovalo više od dve hiljade gledalaca.

Rast broja žitelja Čukarice u poslednjih 20. godina dokaz je neopozivog širenja prestonice prema Šumadiji. Kad se zaputite južno Ibarskom magistralom prvo nailazi se na Sremačku šumu koja se nalazi između Železnika, Sremčice i Rušnja, a nakon nje putnik namernik lagano ulazi u Lipovačku šumu i potpuno drugačiju prirodu koja okružuje njena naselja.

Sa druge strane ukoliko krenete Savskom magistralom, morate prvo proći kroz Makiš koji je Beogradsko vodoizvorište, a onda put vas vodi kroz dva Čukarička naselja Ostružnicu i Umku, čiji život je direktno vezan za Savsko priobalje. Na samom obodu Čukarice se nalazi Velika Moštanica, koja se nalazi između ova dva velika magistralna puta, sigurno ušuškana u Lipovačku i Ostružničku šumu.

 

Kada je reč o putevima, Čukarica je jednako dobro povezana sa celim Beogradom, a preko Čukarice prolaze putevi koji povezuju centralnu Srbiju sa prestonicom, dok je novi most na Adi nakon dugo godina na pravi način spojio Čukaricu sa Novim Beogradom.

Dragulji Beograda: Ada Ciganlija, Košutnjak, Hipodrom, Savski rukavac kao prirodna marina, Lipovička i Sremačka šuma nalaze se na Čukarici. Na Čukaričanima je  da iskoriste  dobro razgranatu saobraćajnu infrastrukturu, ugoste posetioce i sa dragim gostima podele uživanje u prirodnim lepotama svoje opštine.

Loading