Одржана четврта „Гљиварска трпеза“ на Ади Циганлији 

Већ традиционална, гастрономско туристичка манифестација под називом „Гљиварска трпеза – Гулашијада“, одржана је на пикник теренима на Ади Циганлији, у организацији Туристичке организације Чукарица, а у сарадњи са Миколошко – гљиварским савезом Србије и под покровитељством Градске општине Чукарица.

Победник, у укупном пласману је Удружење гљивара „Буковача“ из Ћићевца. Прво место, у категорији гулаш од гљива, освојило је друштво „Сварог“ из Сврљига , а пехар, категорији чорбасто јело, припао је удружењу „Буковача“ из Ћићевца. Најуспешнији, у категоријама, плех роштиљ и слатко од гљива били су чланови удружења „Ниш“ и „Буковача“ из Ћићевца. Пехаре и признања, као и вредне награде, котлиће и алат за припрему роштиља, победницима су уручили председница Скупштине ГО Чукарица Лидија Јовановић, помоћник председника Јовица Гостојић и директорка Туристичке организације Чукарица Драгана Зец.

На овогодишњој „Гулашијади“ учествовало је преко 20 миколошко гљиварских друштава из целе Србије, са Копаоника, из Ниша, Врања, Сврљига, из Смедерева, Сремске Митровице и других градова, а по први пут, манифестација је добила и међународни карактер јер су јој присуствовали гости из Грчке, из места Гревена, који носи титулу “Европски град гљива”, гости са острва Крф, као и гости из Северне Македоније, из Битоле.

Овогодишњу „Гљиварску трпезу“, отвориле су директорка Туристичке организације Чукарица Драгана Зец и председница Скупштине општине Чукарица Лидија Јовановић, а присуствовао је и помоћник председника Јовица Гостојић.

„Драго нам је да смо у прилици да вас поздравимо на још једној „Гљиварској трпези“, манифестацији коју заједно са Миколошким савезом Србије и уз подршку наше општине организујемо на Ади Циганлији, четврту годину. Ово место нисмо случајно изабрали јер, ако нисте знали, Ада Циганлија је заштићено станиште чак 400 врста гљива и једино је место где можете наћи гљиву Звездачу. Током данашње манифестације, сазнаћемо од наших пријатеља миколога још много тога о гљивама , научићемо како да спремамо и слатка и слана јела од гљива и наравно нека од њих ћете имати прилику и да пробате“, рекла је Драгана Зец приликом отварања. Председница Скупштине Лидија Јовановић се захвалила свим учесницима, миколозима и члановима друштава из целе Србије , као и гостима из Грчке и Северне Македоније који су својим учешћем подржали ову гастрономско – туристичку манифестацију. „Драго нам је да је наша Туристичка организација заједно са Миколошко – гљиварским савезом , покренула ову манифестацију и да она, из године у годину, окупља све већи број љубитеља и познавалаца гљива“, рекла је приликом отварања Лидија Јовановић поздравивши бројне посетиоце Гулашијаде.

За оцену јела, у четири категорије: чорбаста јела,гулаш од гљива, плех роштиљ и слатко био је задужен стручни жири, а сви посетиоци имали су прилику да на, лицу места, пробају шта су припремили гљиварски кулинари и том прилииком уживају и у целодневном музичком програму.

Loading