МАЈ месец на Чукарици

Етно сајам, Роштиљијада, Фестивал фолклора!

ТО Чукарица је ове године припремила богат културно, забавно – гастрономски програм за све житеље општине и драге госте. У среду, 22. маја почиње Чукарички етно сајам и трајаће, пет дана, од 9 ч до 19 ч на платоу код Шољице. Посетиоци сајма ће имати прилике да уживају у аутентичним занатско- уметничким производима из целе Србије попут: везених и штриканих рукотворина у облику шешира, кутија за поклоне или шајкаче за жене.  Гастрономски ужитак пружиће излагачи: ракије, ликера, медењака, штрудли, меда, сертификованих сокића за бебе, биљних чајева… На сајму ће учествовати и удружење „Путоказ“, заједно са ОШ „Милоје Павловић“ и њиховим ученицима који ће продавати своје рукотворине у хуманитарне сврхе.

Петнаест година за редом, уз добро познати слоган “ Ћумуром са хумором”, Феријални савез Чукарица,  под покровитељством  Туристичке организације Чукарица и ГО Чукарица, а у сарадњи са ЈП “Ада Циганлија”, организоваће  традиционалну “Чукаричку феријалну роштиљијАДУ”, 25. маја, на пикник теренима Аде од 10 ч до 19.30 ч.  Ова јединствена туристичка, породична, спортска и културна манифестација,  где се аматери такмиче против професионалаца, деца против родитеља, баке и деке против унучића, показујући своје кулинарско  умеће уприпремању роштиља, постала је бренд, не само Чукарице, већ и града Београда и целе Србије.У оквиру роштиљијАДЕ организује се и такмичарски фестивал фолклора “Чукаричко се коло вије”, са преко 15 КУД-ова из целе Србије и региона, као и  Фестивал традиционалних спортских надметања.  У феноменалном програму за памћење, шампиони су  свакако и добровољни даваоци крви. “РоштиљијАДА” је тога дана  центар доброг дружења, где хумора неће изостати, забаве,  спортских такмичења и многих активности
за најмлађе, за које су задужени аниматори из “Мој супер распуст”. За победнике, обезбеђене су вредне награде.
Традиционални фестивал фолклора одржаће се по девати пут на Чукарици, 26. маја 2024. године на сцени на отвореном у парку на Бановом Брду, са почетком у 12ч. Од 2012. године велики број ансамбала из Београда, Србије, Региона и иностранства учествовало је на фестивалу. Поред домаћих ансамбала из Београда који традиционално учествују, обе године, учествоваће и ансамбли из Шапца, Ужица, Инђије, Земуна, Бољевца, Лебана и из Републике Српске, ансамбли из Приједора, Хан Пијеска и Мокрог.
Организатор манифестације КУД “Димитрије Туцовић” уз подршку Општине Чукарица, Министарства Културе Републике Србије и Туристичке организације Чукарица показаћена најбољи начин гостољубивост Чукаричана и лепоте Чукарице и Београда.

Loading